BUDAPESTI AGGLOMERÁCIÓ - A MÁV-HÉV anyavállalata a MÁV-Start kezdeményezésére, immáron a Budapesten kívüli megállókban is csak előre váltott menetjeggyel lehet felszállni a HÉV-ekre, ha a felszállás helyén automata üzemel. Ez rendben is lenne, de az alkalmazott viteldíjrendszerhez nincs meg a kellő infrastruktúra, márpedig itt picit többen utaznak, mint a MÁV-Start vonalain. De lenne megoldás, rövid távon is!

A problémát az okozza, hogy a HÉV-ekre csak előre megadott dátumra érvényes jeggyel lehet felszállni, mivel az tartalmazza az utazási időn kívül a kiinduló és a célállomást is, és a korábbi papír alapú jegynél egy normál vonaljegy méretű jegyre nem fért fel ennyi információ. Ugyanakkor, az új hőpapíros rendszer lehetővé tette, hogy normál vonaljegy méretű jegyre kerüljön feltüntetésre a jegy érvényességi területe, azaz hogy az a vonaljegy mely állomástól mely állomásig érvényes. Minimális módosítással, egy számkocka elhelyezésével megvalósítható, hogy a HÉV jegyek a normál Budapesten belüli jegyhez hasonlóan csak a jegykezelő készülékben történt érvényesítés után érvényes csak. Az időbeli visszaéléseket visszaszorítandó, célszerű lehet a HÉV-eken is a jegykezelő készülékek lecserélése időbélyegzős készülékre, illetve a jegyek 30 napra történő felhasználási limite.

Ez a rendszer egyszerű szoftverfrissítéssel meg tudná oldani azt a problémát, hogy az utas az igényeinek megfelelően több napra előre megválthassa a HÉV jegyét úgy, hogy annak felhasználási napját nem kell előre eldöntenie.

Nagyon pozitív, hogy a MÁV-Start kiterjeszteni tervezi a nagyvasúton alkalmazott online jegyvásárlási lehetőségeit a HÉV-ekre is, de sok utasnak az sem jelent majd könnyebbséget.