BUDAPEST - Az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár hosszú-hosszú késés után, végre megkezdi a 180 darab Modulo M158D típusú dízel csuklós autóbusz sorozatgyártását. A cég vezetésének elmondása szerint, azért tartott sokáig a sorozatgyártás beindítása, mivel az eredeti modellhez képest kisebb jármű legyártásához, újra meg kellett szerezni a típusbizonyítványt, de más műszaki dolgok is változtak.

Mint ismeretes, a Volánbusz Zrt. pont egy évvel ezelőtt, 2017. január 16-án kötött megállapodást az Ikarus Egyedivel, 180 darab csuklós autóbusz szállítására vonatkozóan. A buszokat akkor BKK feltételrendszer szerint rendelték meg, mivel a Volánbusz ezekkel a buszokkal akart pályázni az M3-as metró felújítására szükséges pótlóbuszok szerepének betöltésére. A pótlást időközben a BKK a VT-Arriva és a BKV használt buszainak bevonásával másként valósította meg.

A gyártó elmondása szerint, a korábban már típusbizonyítvánnyal rendelkező Modulo M168D típusú buszhoz képest, mintegy 60 centiméterrel rövidebb autóbuszhoz újra meg kellett szerezni a típusbizonyítványt. Hozzátették, hogy nem csak a busz hossza lett rövidebb, de új Euro6-os DAF motor került az autóbuszba, ami automata ZF váltón keresztül adja le a nyomatékot a meghajtott C tengelynek. Az autóbusz csuklószerkezetét is egyszerűbbre cserélték. A változások miatt, újra kellett szervezni a beszállítói hálózatot is, ami mostanra tudott realizálódni.

A gyár azért is került kellemetlen helyzetbe, mivel a 180 buszra vonatkozó tendert többször visszavonták, majd újra kiírták, így időközben a gyár elbocsátotta dolgozóit, így újra létszám fejlesztésbe kellett kezdeniük, ami nem ment egyik napról a másikra zökkenőmentesen.

Az Ikarus Egyedi, a Volánbusz és BKV közötti megállapodás értelmében, az első 30 darab autóbuszt a BKV vásárolja meg, sőt készre szerelt buszok helyett, PKD konstrukcióban. - Mint ismeretes a BKV a Modulo M108D-k jelentős részét is ilyen konstrukcióban vásárolta meg, tehát van már gyakorlata a készre szerelésben.