EURÓPA - Az év utolsó harmadában csak negatív hírekkel lehetett beszámolni a Magyarországon is rendkívül intenzíven terjeszkedő FlixBus-ról, ami itthon a Volánbusz partnere is. Szeptember óta három súlyos balesetet is szenvedtek a FlixBus buszai, és mindhárom esetben önhibás balesetről beszélhetünk, és csoda, hogy egyik sem követelt emberéleteket. - Hiába tehát a szép új buszok, nem ez a legfontosabb!

Az első baleset még szeptemberben történt, amikor is a társaság Berlinből Hamburgba tartó autóbusza egy személygépkocsival karambolozott, majd az árokba hajtott. A baleset következtében két utas is súlyosabban sérült, míg a kiérkező tűzoltóknak meg kellett támasztaniuk az autóbuszt, hogy az nehogy az oldalára boruljon. - A jármű vezetőjének jogosítványát azonnali hatállyal bevonták, és a hírek szerint egyáltalán nem vezethetett volna, mivel olyan orvosi, gyógyszeres kezelés alatt állt, ami mellett tiltott a járművezetés.

A következő baleset december 5-én történt, szintén Németországban. Itt a FlixBus egyik emeletes autóbuszának sofőrje hagyta figyelmen kívül a magasságkorlátozó táblákat, és egy felüljáró alá hajtott. A busz olyan sebességgel haladt be az aluljáró alá, hogy teljes hosszában alá került, és a felüljáró szabályosan levágta a busz felső szintjét, ami az aluljáró előtt egyben volt megtalálható. Itt, személyi sérülés csak azért nem történt, mivel a busz épp üresjáratban volt.

Végül pedig a Szilvesztert sem sikerült FlixBus baleset nélkül megúszni: Ezúttal egy Franciaországból Romániába tartó román rendszámú FlixBus-t ért baleset, Magyarország területén. Az autóbusz letért az autópálya úttestjéről, majd az útmenti árokba hajtott, ahol az oldalára borulva állt meg. Az autóbuszon 9 utas tartózkodott, közülük egy 9 éves kislány sérült meg komolyabban.

A FLiXBUS 2011-ben alakult német StartUp vállalkozás; első járatuk 2013-ban indult el, és már korábban is voltak baleseteik. A Volánbusz 2016-ban lépett partneri kapcsolatba a FlixBus-szal, de felmerül a kérdés, hogy a magyar cég biztosan a legjobb partnert választotta-e? Tekintettel arra, hogy egy FlixBus-ra jegyet váltva nem tudhatjuk, hogy az egy Volánbusz által üzemeltetett járat lesz-e vagy egy román autóbusz. Egy bizonyos: Nem jó jel, ha egy társaság járatai ilyen gyakran keverednek önhibás balesetbe.

Felmerül a kérdés, hogy a FlixBus-t mikor vetik vizsgálatok alá a felügyeleti szervek, tekintettel arra, hogy az OrangeWays "csak" otthagyta az utasait, balesetei nem voltak jellemzőek, és mégis folyamatos vizsgálat és felfüggesztés alatt állnak.