BUDAPEST - Az első két szerelvény után, a holnapi nap újabb három rövid, azaz 5 egységes spanyol, baszk gyártású CAF villamos áll forgalomba a 3-as villamos vonalán. Az első kontingensben, összesen 35 rövidebb és 12 hosszabb szerelvény áll forgalomba 2016-ig.

A rövidebb, 200 fő befogadására alkalmas szerelvények a budai fonódó villamoshálózaton, a 19-es és 61-es villamosok vonalán, míg a hosszabb 345 fő befogadására alkalmas szerelvények az 1-es villamos vonalán állnak forgalomba. Mindkét típus teljes hosszban alacsony padlós, és a Combinokkal ellentétben az ülőhelyek sem dobogón kerültek kialakításra, hanem az összes ülőhely a padlószinten található. Az 1-es villamos vonalára szánt 56 méteres szerelvények, a világ leghosszabb egyterű villamosai.

A szerelvények teljes hosszukban légkondicionáltak és fűtöttek. A hőmérséklet tartását segíti, hogy a járműveket egyedi ajtóvezérléssel látták el, amik az utascserét követően, automatikusan vissza is záródnak, így télen a meleg, nyáron a hűs levegőt jobban magában tartja a szerelvény.

A baszk gyártóval megkötött szerződés lehetővé teszi, hogy anyagi forrás előteremtése esetén, további 77 villamost rendelhessen a BKK a CAF-tól, ezzel törekedve az egységes járműflottára, és az azzal járó előnyökkel.

A szerelvények beszerzéséhez kapcsolódóan, hamarosan megkezdődik Budafok kocsiszín felújítása is.