BUDAPEST - Pénteken megkezdődik a nyári szünet, ami miatt eleve csökkenő kocsikiadással kell számolni, illetve újabb nagyobb adag új és kisebb mennyiségű használt alacsony padlós busz érkezik a BKV-hoz és a VT-Arrivához. Így, a hétvégi napokat követően, várhatóan tanítási napokon is csak alacsony padlós buszok kerülnek forgalomba Budapesten.

A tanítási szünetben érvényes menetrendek alapján, pár járattól eltekintve, csúcsidőben jelentősen ritkábban közlekednek, de csúcsidőben csak a 26-os buszra kell több kocsit biztosítani, a többi kirándulójárat csak hétvégén közlekedik esetleg picivel sűrűbben. A korábbi tenderekből megmaradt szerződések aktiválásával a nyár folyamán 96 darab új autóbusz áll forgalomba Budapest útjain.

A BKV-hoz 15 db új Mercedes Conecto szóló és 31 db ConectoG típusú csuklós autóbusz, az Arrivához pedig 50 db szóló MAN Lion's City érkezik napokon belül. Ez a mennyiség elegendő ahhoz, hogy a villamospótló járatok és a tartalékokat leszámítva, csak klimatizált, alacsony padlós buszok közlekedjenek immár iskolaszünetben is. - Ez egyben azt is jelenti, hogy a szeptemberi iskolakezdéstől tanítási napokon is csak csúcsidőben, elvétve találkozhatunk magas padlós buszokkal.

Fentiek tükrében tehát, a gyerekekkel együtt vakációra vonulnak az Ikarus 260-as és 415-ös szóló, valamint Ikarus 280-as és 435-ös csuklós buszok is.


Ez a busz, biztos még pár évig forgalomban marad. Szinte új busz!

Folyamatban van továbbá több használt autóbusz beszerzés is a BKV-nál: 3 db Vanhool A330, 5 db Volvo 7000A csuklós, 1 db Solaris Urbino 10 szóló, továbbá 40 db szóló Hybrid busz, melyek vegyesen Volvo 7700 és 7900-as típusú kocsik, de ezek forgalomba állítására még várni kell. - Összesen tehát további 49 alacsony padlós busz érkezése várható.

Az új és használt buszok beszerzésével 145 darab alacsony padlós busz érkezik pár hónapon belül a Fővárosba. A 2016. december végi adatok szerint, kb. 210-220 db régi, magas padlós busz szolgál Budapest útjain, ami így a beszerzéseknek köszönhetően pár hónapon belül 55-65 darabra fog csökkenni, mely járművek minden bizonnyal gyakorlatilag pár éves buszok, mivel ennyi autóbusz az elmúlt pár évben kapott teljes vázfelújítást. - A képet kissé árnyalja, hogy a 3-as metró felújításához kapcsolódóan forgalomban kell tartani mintegy 100 darab régi autóbuszt.