SZÉKESFEHÉRVÁR - Az Ikarus Járműtechnika Kft., a HM-Currus Zrt-vel kooperációban karosszált kimondottan katonai célokra autóbuszt, Volvo B7R alvázra. A korábban elkészített Euro5-ös változatnál szerzett tapasztalatokat mind beépítették, az immáron Euro6-os modellbe. A busz belső kialakítása az igényeknek megfelelően alakítható.

A Volvo B7R alvázra olyan felépítményt készítettek, aminek segítségével könnyedén alakítható ki csapatszállításra, parancsnoki busznak vagy egészségügyi busznak megfelelő kialakítás. A Honvédelmi Minisztérium finanszírozásában zajló ARIES-projekt részeként megépült busz modern, minden igényt kielégítő honvédségi busz lett.

A busz bemutatóján kiemelték: Bár elsődlegesen egy honvédségi buszt fejlesztettek ki, de a csapatszállításra alkalmas jármű távolsági civil forgalomra is alkalmas, így egy versenypiaci jelenlétet is megalapoz a jármű. Kérdés, hogy egy 10 éves technológián alapuló jármű lehet-e versenyképes, tekintve a használt B7R alváz nem más, mint a Budapesten és Salgótarjánban futó Alfa Localo buszok alváza. - Csak a motort fejlesztették benne.

Benkó Imnre, a HM Currus Zrt. vezérigazgatója elmondta:

Az ARIES projekt fejlesztése 2012-ben kezdődött, amikor is egy EURO V üzemű proto demonstrátor jármű egészen a csapatpróbáig eljutott. Tavaly a korábbi tapasztalatok alapján egy EURO VI üzemű jármű és a hozzá tartozó modulrendszer további fejlesztéseként jött létre a jelenlegi prototípus, melyet a katonák szintén teszteltek.