BUDAPEST - A BKK, mint tulajdonos; a BKV, mint üzemeltető; a Karsan, mint gyártó és a J&J (PSV) Magyarország Kft, mint a tűzoltókészülék gyártója, együttesen vették szemlére a Várfok utcában teljesen kiégett autóbuszt. Vizsgálataik szerint az automata tűzoltókészülék hibátlan volt. Nevük elhallgatását kérő BKV-sok szerint viszont az, nem volt bekötve.

A Karsan Atak típusú midibuszokból összesen 16 darabot vásárolt a BKK, darabját közel 57 millió forintért. Az érvényben lévő szerződés szerint további 24 darab vásárlására jogosult a cég, a korábbi feltételek mellett, de az esetet követően ezzel nem kíván élni a társaság. Az döntés mögött nem kizárólag a Széll Kálmán téri eset áll: Két nappal korábban, egy másik török busz motorteréből is füstöt észleltek, de azt a busz vezetőjének sikerült megakadályoznia, és sikerült a sajtó előtt is titokban tartani.


Nem sok maradt a törökből...

A hivatalos jegyzőkönyvek szerint a automata tűzoltóberendezés hibátlanul működött, ám nevük elhallgatását kérő BKV-sok mást nyilatkoztak:

A tűzoltókészülék azért nem olthatta el a lángokat, mert nem kötötték be. Hanyagságból, feledékenységből, spórolásból vagy más műszaki ok miatt, azt csak a roncsot megszemlélő társaságok képviselői tudják, de nem árulják el. Mint ahogy azt sem, megismétlődhet-e újra a tűz, és mi lesz, ha legközelebb utasokkal együtt kap lángra a jármű.