MAGYARORSZÁG - A sajtóban megjelentek olyan hírek, hogy a Kormány hozzá kíván nyúlni az utazási kedvezmények rendszeréhez. Erre abból következtettek, hogy a költségvetés "Szociálpolitikai menetdíj támogatás" sorában 2018-ra az eddigi 104 milliárd forint helyett, csak 97,5 milliárd forintot terveztek be. De jött a válasz: Nem nyúlnak a kedvezményekhez, a változásnak más oka van.

Hosszú ideje téma politikai és szakmai körökben is, hogy a jelenleg alkalmazott kedvezményrendszeren változtatni kell. Bizonyos rétegeknek túlzott kedvezményt ad, és bizony az így utazók viteldíját részben a teljes árú jegyet és bérletet fizető utasok fizetik meg, vagyis azok számára, akik teljes áron utaznak, alig versenyképes a közösségi közlekedés az egyéni közlekedéssel szemben.

A politikai érzelmi érdekek és a valós szakmai érdekek teljes mértékben szemben állnak egymással. A szakma szerint a kormányzat nem téríti meg, és nem is tudja teljes mértékben megtéríteni az egyébként általa megrendelt kedvezmények ellenértékét. A szakma szerint viszont elfogadhatatlan az, hogy az utasoknak több mint a fele valamilyen kedvezménnyel utazik, és hogy vannak olyan járatok, ahol az utasok 90%-a ingyen utazik.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól a kedvezménnyel élőknek érkezett pozitív válasz:

Az elmúlt években a központi költségvetés erre a célja 104 milliárd forintot különített el, azonban a tényleges teljesítés ettől rendre elmaradt: 2015-ben és 2016-ban is valamivel 97 milliárd forint felett teljesült. A szakértői becslések alapján ez a tendencia a jövőben – ideértve a 2017. évet – is folytatódni fog, ezért a 2018-as költségvetés tervezésekor erre a sorra 97,5 milliárd forintot irányzott elő a kormány. Az előirányzat felülről nyitott, tehát amennyiben ennél magasabb lenne a ténylegesen teljesítendő összeg, az külön döntés vagy kötelezettségvállalás nélkül túlléphető.

Ahogy az kormányzati oldalról érthető is, választás előtti évben bizonyosan nem fog senki hozzányúlni a kedvezményrendszerhez.