BUDAPEST - Mint arról az AlterKK is beszámolt, az 5 éves uniós moratórium lejártával a budapesti Nagykörúton visszaállt a korábbi 90 másodperces lámpaütem, a villamosokat előnyben részesítő 60 másodperces ütem helyett. Tarlós István a tájékoztatóján a lámpaprogramok tekintetében óvatosan fogalmazott. Mint mondta: nem ő rendelte el. - De vélhetően tudott róla...

Ma reggeltől a csúcsidőben újra 60 másodperces lámpaprogram működik a Nagykörút pesti szakaszán. Minden bizonnyal a döntés meghozatala mögött a sajtó nyomása is sokat jelentett, de minden bizonnyal a BKV-tól is érkezhettek visszajelzések. Tekintettel arra, hogy az AlterKK is kiszámolta: A 90 másodperces lámpaprogramnál, a 2 percenként járó villamosok fel fognak torlódni. - Ez, igazolást is nyert. A villamosok nem tudták tartani a menetidejüket, sőt amire senki sem gondolt, a keresztező trolibuszok esetében is jelentőssé váltak a vonali késések.

Pénteki tájékoztatón Tarlós István még óvatosan úgy fogalmazott:

A nagykörúti jelzőlámpák újrahangolását nem ő rendelte el, de támogatja azt, amíg annak számszerűsíthető, negatív hatásait nem igazolják.

Úgy tűnik, hogy a negatív hatások elég hamar eljutottak a döntéshozókig, mert már hétfő reggelre újra visszaállt a régi rend.

A Budapest Közút közleménye szerint nem hirtelen döntés történt, hanem csak egy teszt, kísérlet volt a 90 másodperces program, aminek hatásait még ki fogják értékelni. Ha az adatok mégis azt mutatják, hogy van értelme a visszaállításnak, akkor az még napirenden maradhat.