BUDAPEST - A napokban egy online árverési oldalon hirdették meg eladásra, az eddig Budapesten városnéző buszként közlekedő Ikarus 630-as cabrio autóbuszt. Az öreg jószág rendkívül jó állapotának köszönhetően, nagyon kapósnak bizonyult, és pár napon belül lecsapott rá a BKV. A korábban az MB Travel által üzemeltetett busz feladat, minden bizonnyal nem változik.

Az autóbuszt 35 millió forintért hirdette meg korábbi tulajdonosa, és információink szerint az egyébként retro BKV fényezésű buszra maga a BKV vetett szemet. Minden bizonnyal az adás-vétel lezártát követően továbbra is Budapest útjain találkozhatunk vele városnéző buszként.

A busz történetéhez tartozik, hogy az megjárta Németországot is. Korábbi tulajdonosa Cottbusig utazott, hogy kb. 9 millió forintért megvásároljon egy Ikarus 620-ast, ami a 630-as alapja lett. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy replika készült, de e replika elkészítéséhez megszerezték a teljes dokumentációt a buszhoz mind az Ikarus, mind pedig a FAÜ részről. A hiányzó alkatrészeket ezek alapján készítették el. A felújított autóbuszt 2007-ben mutatták be, és kiemelték hogy motorja és sebességváltója is eredeti, azokon semmit nem alakítottak át.

A beszerzéssel kapcsolatban Dorner Lajos, a VEKE elnöke kiemelte, hogy "Jövője csak annak lehet, aki a múltat is tiszteli.", tehát fontos, hogy egy közlekedési cég a múltban használt járműveit tisztelje. Hozzátette: A 35 millió forintos vételár egyáltalán nem volt magas, tekintve az autóbusz rendkívül jó műszaki állapotban van. A BKV nem tudott volna ekkora összegből egy ilyen állapotú autóbuszt előállítani.