BUDAPEST - Balogh Árpád, aki a Medgyessy-Gyurcsány-Demszky éra alatt volt a 4-es metró megbízott projektigazgatója kitálalt, hogy már 2007-ben és 2008-ban, vagyis az építés megkezdését követő 1-2 éven belül készültek tervek a metró építésének leállítására, mert már akkor látszódott a korrupció!

Balogh Árpád elmondta, hogy a DBR Metró Projekt Igazgatóság már 2007-ben és 2008-ban, vagyis két alkalommal is javasolta, hogy a 4-es metró beruházását le kell állítani, tekintettel arra, hogy "a fúrópajzs és az állomások közötti kapcsolatrendszer" bonyolultsága és "a szakmailag előnytelennek tűnő szerődések" ezt indokolják. - Hangzott el a metrókorrupciót vizsgáló fővárosi munkacsoport hétfői ülésén. Elmondása szerint mindkétszer "falakba ütköztek", holott látszólag úgy tűnt, hogy a főváros fogadóképes a leállásra.

Mint köztudott, a tanácsadói szerződések is közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül lettek megkötve. Erről Balogh Árpád azt mondta, hogy a határidőkre való hivatkozás miatt, a metróbiztoson keresztül kapott utasítást arra, hogy ne indítsanak közbeszerzést.

Az állomások építését végül már a BKK szervezte. Ezzel kapcsolatban Balogh Árpád elmondta, hogy az állomások beépítése jóval olcsóbb lett, mint ahogy az a korábbi tervekben szerepelt. - Jól látható, hogy a kormányváltást követően a BKK megpróbálta ésszerű keretek közé szorítani a költségeket.


Már a BKK által pályáztatott, díjnyertes állomás

Borbély Lénárd elmondta, hogy az eddigi vizsgálatokból kiderült: a tanácsadó-szerződések tekintetében a közbeszerzések megkerülésére az instrukciókat politikusok adták, és a DBR akkori vezetése Becker László metróbiztostól kapta az információt, hogy kivel kell szerződést kötni. Becker pedig Demszky Gábornak és Hagyó Miklósnak tartozott felelősséggel.

 A Fővárosi Közgyűlés február 22-én döntött az OLAF-jelentéshez kapcsolódóan a korrupciót vizsgáló munkacsoport létrehozásáról. A munkacsoport feladata annak kiderítése, hogy kik szerepelnek a metródossziéban, továbbá kik a felelősök és hová kerülhettek az eltűnt pénzek. Az öttagú testületnek a jelentést május 31-éig kell elkészítenie.