BUDAPEST - Nyílt közbeszerzési pályázatot írt ki a Volánbusz, 180 darab csuklós autóbusz beszerzésére. A tendert a MAN-t, a Mercedest és a Scaniat megelőzve az Ikarus Egyedi Autóbuszgyártó nyerte, ami nem azonos a Széles Gábor féle Ikarusszal, és Modulo márkanév alatt árulják autóbuszaikat.

Az Ikarus Egyedi a metrópótláshoz kifejlesztett csuklós busz átalakított változatával indult a tenderen, és a hírek szerint már folyamatban is van a gyártás. A 180 darab új busz jelentős többsége Budapest elővárosában áll forgalomba, így minden bizonnyal kerül Érd, Csepel, Vecsés, Vác és Szentendre környékére is.

Kérdés ugyanakkor, hogy a gyár képes lesz-e időre legyártani a 180 darab autóbuszt, tekintettel nem sokkal a tender elnyerése előtt kezdett jelentős létszámleépítésbe a cégcsoport.

Az Ikarus Egyedi ugyanakkor már nagyrészt nem tekinthető magyar cégnek, tekintve, hogy a tulajdonosi szerkezetében jelenleg egy bécsi székhelyű cég, a Viecap GmbH szerepel 50% feletti tulajdonrésszel, mellette a magyar Lanta Consulting, a szigethalmi Albatric és egy cseh cég, a Lugreda a. s. található meg.