Hosszú hónapok óta folyt a vita arról, hogy elektromos mopeddel felszállhatnak-e a mozgáskorlátozottak a buszokra vagy sem? Az Egyenlő Bánásmód Hatósága előbb a mopedeseknek adott igazat, ám egy további vizsgálat során már ezt elutasította, és jelezte: nincs értelme ebben a témakörben a továbbiakban hozzájuk fordulni. Természetesen az elektromos tolószékekkel továbbra is fel lehet szállni.

Az EBH egyértelmű tájékoztatása szerint, az elektromos mopeddel a tömegközlekedés használata megtagadható. Bár évekkel ezelőtt az EBH még a mozgáskorlátozottaknak adott igazat, az ügy kirobbanásában érintett DKV Zrt. ebbe nem nyugodott bele, és bírósághoz fordult. A bíróság igazságügyi szakértők bevonását kezdeményezte, akik egyértelműen megállapították: a tolókocsikkal és elektromos tolószékekkel ellentétben az elektromos mopedeket nem lehet biztonságosan rögzíteni a buszokon és villamosokon, ezért azok veszélyeztetik az abban (vagy inkább azon) utazók és a többi utas testi épségét is.

Az Egyenlő Bánásmód Hatósága egészen a kúriáig vitte az ügyet, és úgy azt szerették volna elérni, hogy a buszokat alakításával érjék el, hogy ezekkel a járművekkel is lehessen utazni. Véleményük szerint:

Az egyre fejlettebb technikai eszközöket használó fogyatékos személyeket nem lehet kizárni a szolgáltatásból csak azért, mert ez a többségi társadalom részére kényelmetlenséget okozhat.

A Kúria viszont szerencsére nem ijedt meg az EBH-tól, és korábbi ítéletét erősítette meg, ami mind a DKV mind pedig a többi közlekedési társaság számára pozitív döntés. A Kúria tehát új eljárás lefolytatására kötelezte az Egyenlő Bánásmód Hatóságát, és ebben már elutasították a mozgáskorlátozottak panaszát.

A végleges döntés lényege, hogy

önmagában nem sérti az egyenlő bánásmód követelményét, ha elektromos mopedeket biztonsági okokból nem hajlandó szállítani egy közlekedési vállalat, ez a korlátozás nem aránytalan és nem önkényes.

 
Nehéz azt mondani, hogy ez kerekes szék.
Sokkal inkább a gazdag idősek újfajta játékszere!