BUDAPEST - Rövid ideig fent volt a BKK honlapján a fonódó villamoshálózat társadalmi egyeztetésének lezáró jelentése, és a bevezetésre kerülő vonalhálózat. A jelentésből kiderül, hogy az eredetileg tervezett hálózathoz képest, sok módosítás került bele a végleges verzióba, a beérkezett észrevételek alapján.

A villamoshálózat tekintetében a legnagyobb változás, hogy el kell köszönnünk a 18-as számtól, ugyanakkor visszatér az 56-os! A 17-es villamos veszi át a 18-as szerepét a Savoya Park és Széll Kálmán tér között, ahonnan tovább közlekedik a Bécsi útig. A 19-es és 41-es villamosok március közepéig, a Clark Ádám téri alagút átadásáig még megosztva közlekednek. Dél-budai végállomásuktól a Clark Ádám térig, ahonnan gyalog kell majd átmenni az alagút másik oldalára, és onnan közlekedik tovább a 19-es villamos a Bécsi útig. A 17-es és 19-es villamosok vonalán új, alacsony padlós CAF villamosok is forgalomba állnak.

A 47-es, 48-as és 49-es villamosok közlekedése nem változik, ugyanakkor munkanapokon reggel, a 41-es villamosok sűrítő járatai Kamaraerdőből 47B jelzéssel a Deák Ferenc tér felé közlekednek. A 47-es villamosok kissé ritkábban közlekednek majd, amit az 56-os villamosok sűrítenek.

Az 56-os villamos Hűvösvölgy és Budafok, Városház tér között szállítja az utasokat, de csak csúcsidőszakban. Csúcsidőszakon kívül 56A jelzéssel, Hűvösvölgytől csak a Móricz Zsigmond körtérig közlekedik. A 61-es villamosok közlekedése annyiban módosul, hogy a Móricz Zsigmond körtér túloldaláig szállítják az utasokat.

Változik az 59-es villamosok közlekedése is. 59-es jelzéssel a mai útvonalán, 59A késő jelzéssel késő este, és hétvégén kora hajnalban csak a Széll Kálmán térig, ugyanakkor tanítási napokon reggel 59B jelzéssel, egészen Hűvösvölgyig közlekedik. (A Széll Kálmán tér építésének befejezéséig az 59A villamosok helyett is 59-es villamosok indulnak.)

Autóbuszok tekintetében a legfontosabb változás a 86-os busz megszüntetése. Helyét a Batthyány tér és Óbuda között a 109-es busz veszi át, ami a Clark Ádám téri csomópont átadásáig, "villamospótló jelleggel" a Szent Gellért térig közlekedik. A 86-os szerepét a Budafoki úton a kibővített üzemidővel közlekedő 133-as busz veszi át.

Rövidül a 160-as, 260-as és 260A buszok útvonala is. A jövőben külső végállomásuktól a Batthyány tér helyett, csak az Óbudai rendelőintézetig közlekednek. A 111-es buszok viszont a Kolosy tér helyett, egészen a Bogdáni útig szállítják az utasokat.

Lezáró jelentés letöltése!