BUDAPEST - Túl van az első sikeres "vizsgán" a Budapesti Fonódó Villamoshálózat. A hétvégén végig gördültek az első villamosok az újonnan épített pályán, mind a Batthyány téri ágon, mind pedig a Széll Kálmán téri ágon, így a HÉV-födém terheléses vizsgálata lezajlott, sikeresen! Az első villamosok egy tanuló Tatra páros, két rövid CAFka és egy hóseprő mozdony voltak.

A sikeres teszteknek köszönhetően, november 23-án hétfőn 10 órától, megindulhatnak a rendszeres próbajáratok az új fonódó villamoshálózaton, miközben a kapcsolódó beruházások munkafolyamatai még zajlanak. A vasárnapi teszt célja az volt, hogy ellenőrizni lehessen az infrastruktúra megfelelőségét, az esetleges hiányosságokra még a végleges átadás előtt fény derüljön, és ezek birtokában megkezdődhessen a végleges műszaki átadás-átvétel.


A vonalak is és a pálya is fonódik.

A sikeres tesztet követően megkezdődhet továbbá a környezet rendbehozatala is, a burkolatok elkészítése, az utcabútorok kihelyezése, vagyis a simító munkálatok elkészítése. A tesztet követően lehetővé vált továbbá több helyen a terület visszaadása az autósforgalom számára is, így az autóval közlekedők is fellélegezhetnek.

Mivel immár a nap bármely szakában megjelenhetnek villamosok az új pályaszakaszokon, ezért a BKK kéri az autósokat is, hogy már ne parkoljanak a sínekre és azok űrszelvényébe, vagyis azok 1 méteres körzetébe, mert azzal akadályozhatják a teszteket, és a járművek elszállíttatásáról is gondoskodni fog a BKK.

A munkákkal a tervek szerint 2015. december 23-án végeznek, ezt követően már csak kisebb járulékos munkák várhatóak, míg az első utasokkal teli villamos várhatóan 2016. január közepén haladhat végig az új pályákon.