BUDAPEST, NORMAFA - A fogaskerekű vasút felújításának és meghosszabbításának közös tervezéséről, tovább elektromos buszok beszerzéséről is megállapodott a mai napon a Budapesti Közlekedési Központ és a XII. kerületi önkormányzat.

A megbeszélésen Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója, kissé túlzóan, mint nemzetközi látványosságról beszélt a fogaskerekűről. A tervek között szerepel, hogy a 60-as villamost (fogaskerekűt) mindkét irányban meghosszabbítják. Belső végállomása a Széll Kálmán térre kerül áthelyezésre, külső végállomása pedig a mai Széchenyi-hegy végállomástól a Normafához kerülne át. Mindkét új szakaszán, villamosként közlekednének a szerelvények, mivel ott az emelkedés mértéke már nem követeli meg a fogaslécek használatát. Ezen felül, a felújításnak és az új szerelvényeknek köszönhetően, a fogaskerekű szakaszon is nagyobb sebességgel, csendesebben fognak közlekedni a szerelvények, ezzel csökken a menetidő is.

A fogaskerekű fejújítására mintegy 1,5-2 évre, és mintegy 20 milliárd forintra van szükség. Ebből a járműpark cseréje 8 milliárdba, a vonal felújítása és meghosszabbítása további 10-12 milliárd forintba kerül. - Ha a felújításra nem kerül sor, akkor felmerülhet annak esélye, hogy a fogaskerekűt pár éven belül le kell állítani.

A megbeszélésen szóba került az is, hogy a kerület polgármestere Pokorni Zoltán szerint a városrész bizonyos területeire, csak elektromos buszokat lenne szabad beengedni, ezért elektromos buszok beszerzéséről is megállapodtak. Ez tartalmazza a buszok beszerzését, valamint a hozzá kapcsolódó infrastruktúra beszerzését és telepítését is.