BUDAPEST - Mondhatni, nem kapnak "Karácsonyi" ajándékot a budapesti 14 éven aluliak. A kampányban a 14 éven aluliak ingyenes utazását erősen hangoztató Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere kihátrálni látszik, de alattomos módon mindezt a Kormányra hárítva, ezzel pedig óriási butaságokat beszél...

A Portfólión jelent meg Karácsony Gergely beharangozója a szerdai kormányülésre:

Arról is beszélt, mit visz a miniszterelnök elé a szerdai kormányülésre, amelyre meghívták: a 14 éven aluliak ingyenes BKV-utazását, ez ugyanis kormányzati döntést is igényel.

Forrás: portfolio.hu

A probléma az, hogy Karácsony Gergely vagy nincs tisztában teljesen a jogszabályokkal vagy a felelőtlen ígérgetésének költségeit akarja az államra hárítani. - Egyik sem vet túl fényes képet munkásságának első napjaira.

Karácsony Gergelynek abban igaza van, hogy kormányrendelet határozza meg azt, hogy a közösségi közlekedésben a 6 éven aluliak és a 65 éven felüliek ingyen utazhatnak. - Ezt, normatív támogatás formájában a mindenkori közlekedésért felelős minisztérium meg is téríti a szolgáltatók felé. Hogy ez a normatív támogatás mennyiben fedezi az ingyen utaztatások árát, arról lehet vitatkozni, de nem Karácsony ígérgetésének a kérdése. Ugyanakkor bármely település dönthet úgy, hogy a kötelezően ingyen elszállítandó utasokon kívül további rétegnek is lehetővé teszi az ingyenes utazás lehetőségét, sőt akár a teljes hálózatra vonatkozóan is bevezetheti. - Mindezt a saját költségvetésének a terhére.

Fentiek miatt, azt lehet feltételezni, hogy Karácsony Gergely az állami költségvetésre szeretné áthárítani a 6 és 14 év közöttiek utaztatásának költségeit. Vagyis, egy olyan ígéretet tett, amire vagy nincs meg az anyagi fedezete vagy eleve egy betarthatatlan ígéretet tett.

Szóval Karácsony Gergely a fővárosi közgyűlésben lévő többségével könnyedén dönthet a 14 éven aluliak ingyenes utazásának bevezetéséről, csak vélhetően felfogta, hogy erre nincs fedezet, mert még a bérlet árkiegészítésektől is elesne a Főváros ebben az esetben, ezért most elkezdett koldulni...