BUDAPEST - A 3-as metró északi szakaszának felújítása 2017 novemberében kezdődött, és elviekben 2019. március végén kell átadni; a forgalom április 1-jén indulhat meg a vonalon, de a felújítás várhatóan nem lesz addigra teljes körűen kész. Ugyanakkor a BKV tájékoztatása szerint, az utasforgalom biztonsággal megindulhat, a tesztvonatok pedig még hamarabb birtokba vehetik a pályát.

Mint ismeretes, a BKV több okból kifolyólag is, a 3-as metró felújítását annak legfiatalabb, északi szakaszával kezdte. Ennek egyik oka, hogy ez a szakasz volt a legrosszabb állapotban: több helyen beázott, és itt voltak a legjellemzőbbek a sínproblémák is. A másik oka viszont az, hogy ennek a szakasznak a felújítására vonatkozóan sikerült elsőként lezárni a felújításra vonatkozó közbeszerzést.

A közösségi médiában és sajtó termékekben is megjelentek olyan hírek, hogy csúszik az északi szakasz felújításának átadása, ami azért lenne probléma, mivel április közepén megkezdődik a déli szakasz felújítása. - Annyi szabad busz pedig az országban nincs, amennyi pótlóbusszal járna a két szakasz együttes pótlása.

A BKV tájékoztatása szerint, a felújítás teljesen valóban nem készül el március 31-éig, ugyanakkor a hátralévő munkákat már a forgalom beindítása és fenntartása mellett is biztosítani lehet, így a pótlásra a továbbiakban nincs szükség. Ennek megfelelően átadásra kerül a teljes pálya, elektromos rendszerek, a biztonsági szellőző rendszer, az utasforgalmi objektumom és természetesen az automata vonatfelügyeleti rendszer és a vasúti biztosító berendezés is. Bolla Tibor a BKV vezérigazgatója külön kiemelte, hogy azon munkák, amiket a BKV saját maga végez el, minden határidőre elkészült.

A vonal teljes rekonstrukciója várhatóan 2022-re készül el.