MAGYARORSZÁG - Újabb Credo Econell 12 típusú autóbuszok állnak hamarosan forgalomba országszerte. A vidéki közlekedési központokat és a Volánbuszt ellátó Volán Buszpark Kft. még 2018 júliusában írt ki közbeszerzést 120 darab Low Entry, azaz alacsony belépő magasságú, elővárosi kialakítású autóbusz beszerzésére.

A kiírt tendert a Budapest Lízing Zrt. és a Kravtex Kereskedelmi Kft, a Credo buszok gyártója közösen nyerte el. A buszokat a két ajánlattevő nettó 7 milliárd 542 millió forintért szállítja le, vagyis a buszok darabonkénti nettó beszerzési értéke 62,85 millió forint, ami lényegesen kedvezőbb egy hasonló kialakítású MAN vagy Mercedes busznál.

A buszokat a Volán Buszpark Zrt. a korábbi beszerzésekhez hasonlóan, in-house szerződéssel adja bérbe a buszokat a közlekedési központoknak és a Volánbusznak. A beszerzéssel sok esetben 20-25 éves szóló buszok leváltására nyílik lehetőség, így az új alacsony belépő magasságú, klímás buszok jelentős minőségemelkedést jelentenek.

A Kravtex a Credo Econell buszokat Euro 6-os motorral és robotizált váltóval szállítja. A buszok részben önhordó szerkezetűek, ennek köszönhetően tömegük kedvezőbb a többi 12 méteres buszhoz képest, ami az üzemanyagfogyasztás területén jelent megtakarítást.