BUDAPEST - A hétvégi esőzések jelentős kárt okoztak a hűvösvölgyi 56-os, 56A, 59B és 61-es villamosok elvben felújított pályájában. A víz egy jelentős területen a támfal mellett egyszerűen kimosta a vasúti pálya alól a töltést, így a pálya járhatatlanná vált, így a tujákat Hűvösvölgy és Budagyöngye között a 61-es jelzésű villamospótló buszok helyettesítik.

A pálya helyreállítása több napot is igénybe vesz, a BKK és a BKV tájékoztatása szerint, a hét második felére indulhat meg a forgalom a villamospályán, addig marad a pótlóbuszok dugóban való araszolása a Hűvösvölgyi úton. Ugyanakkor fontos, hogy a helyreállítás után sem lélegezhetünk fel, mivel csak ideiglenes helyreállítást lehet eszközölni, így a villamosoknak az érintett szakaszon sebességkorlátozást szükséges bevezetni.

A végleges helyreállítás várhatóan ismét egy hosszabb ideig tartó vágányzárt jelent majd. Laikus szemmel egyértelmű, hogy egy 2017-ben elvégzett munka nem eshet szét egyszerűen egy esőzéstől 2018-ban, tekintve 2017 előtt is voltak már hasonló esőzések a térségben, és akkor a lényegesen öregebb alépítményt nem mosták el az esőzések. Ennek ellenére a BKV azzal védi a kivitelezőjét, hogy a hegyről leömlő eső csak a vasúti pályán át tudott az Ördögárokba folyni, és ez okozta a töltés kimosását.

A megjelent hírforrások sugallata szerint, a fentieknek megfelelően a BKV nem garanciális javítást tervez végeztetni a kivitelezővel, hanem pótmunka megrendelését tervezi, aminek keretén belül nagy áteresztő képességű átfolyót tervez beépíttetni a pálya alá.